Cultuur
Egypte heet officieel Arabische Republiek Egypte. Het is een grote staat in het noordoosten Afrika, die ook een klein stukje aan Azië aangrenst. In Egypte zijn de meeste mensen Moslim. Ongeveer 90% van de bevolking. Ook zijn er wel Christenen, maar dat zijn er veel minder, ongeveer 10%. Egypte behoort tot de 'islamitische wereld'. Tot de islamitische wereld behoren de landen: de Westelijke Sahara, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Turkije, Armenië, Israël, Jordanië, Syrië, Saudi-Arabië, Jemen, Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Iran, Afghanistan en Pakistan. Dit is een cultuurgebied dat deels in Afrika en deels in Azië ligt.

Islam

Kenmerken
De kenmerken van de islamitische wereld zijn natuurlijk dat alle landen die ertoe behoren islamitisch zijn. Hun geloof is de islam. De islam werd gesticht in de zevende eeuw, door de profeet Mohammed. De volgelingen van de islam noemen we moslims. De moslims geloven in één god, Allah. Islam betekent letterlijk: 'onderwerping aan Gods wil'. De islam heeft een reeks regels die de 'vijf zuilen' van de islam worden genoemd. Moslims geloven dat ze in de hemel zullen komen als ze leven volgens die regels. Moslims hebben ook regels voor het omgaan met elkaar onderling. De kleding van vrouwen moet hun lichaam helemaal bedekken, en alcohol en gokken zijn verboden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 800 miljoen moslims in het Midden-Oosten, Azië, en Afrika.

Invloed van de islam
MoskeeDe islam heeft ook invloed op onze cultuur. Doordat er in Nederland steeds meer moslims komen wonen, worden hier natuurlijk ook moskeeën gebouwd. Ook zijn er in Nederland verschillende islamitische scholen. De islam kwam hier ongeveer in 1947. Een paar jaar later werden hier de eerste twee moskeeën gebouwd. Eén in Den Haag, en één in Balk. Daarna verscheen in 1953 de eerste toegankelijke vertaling van de Koran, het heilige boek van de moslims. In de jaren zestig kwamen de eerste gastarbeiders naar Nederland, die hier hun eigen moskeeën stichtten en vrij vroegen op islamitische feestdagen.